37 річниці Чорнобильської катастрофи присвячується …

26 квітня 2023 року виповнюється 37 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики техногенною катастрофою.

 Дуже важливо для України, для світу, для ліквідаторів та для постраждалих від Чорнобильської катастрофи пам’ятати цю сумну дату в нашій історії. 37 років минуло з моменту аварії, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня.

З нагоди відзначення сумної для історії України дати – Дня Чорнобильської трагедії, бібліотекар Голубка Мирослава провела виховний захід «Чорнобиль – трагедія, подвиг, пам’ять…», де мова йшла про події 26 квітня 1986 року, про наслідки аварії на ЧАЕС та сьогодення в зоні відчуження. Здобувачі освіти переглянули фільми «Чорнобильська трагедія – трагедія України» і «16 маловідомих фактів про Чорнобиль», в яких висвітлена хронологія подій 25 квітня та в ніч на 26.

 37 років минуло, і знову прийшла загроза повторення катастрофи. Її принесли російські окупанти. Варвари знищили систему моніторингу, спричинили поширення радіації з навколишніх лісів. І знову працівники станції проявили мужність та професійність, забезпечили роботу всіх систем, вберегли Україну та світ від ядерного лиха.

 Наш земний уклін, довічна вдячність усім тим, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю. Священна пам’ять про всенародний подвиг ніколи не зітреться з історії людської, не згасне у віках.